ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
ÇED İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NE
ANKARA
Çanakkale ili Ayvacık ilçesi Kısacık Köyü’nde 200805708 No’lu işletme ruhsatlı Pumice Madencilik A.Ş. tarafından açılması planlanan ALTIN MADENİ OCAĞI ve KIRMA-ELEME TESİSİ’nin ikinci İnceleme ve Değerlendirme Kurulu toplantısının 18 Aralık 2018 tarihinde yapılacağını öğrenmiş bulunuyorum.
Ruhsat alanı yakınlarında Kısacık, Akşin, Baharlar, Dağahmetçe, Koşuburnu, Güzelköy köyleri ve büyük miktarda ormanlık alan bulunmaktadır. Ayrıca, proje alanına çok yakın Akçin Gölet’i ve Ayvacık Barajı yer almaktadır.
Altın madeni faaliyetinin gerçekleşmesi halinde, izin alanı, içerisindeki tüm orman kesilecek, devasa çukurlar açılacak ve yoğun ağır metaller ihtiva eden pasa yığınları meydana gelecektir. Oluşması muhtemel asit maden drenajları ile yeraltı ve yer üstü suları, dereler, göletler ve barajlar kirlenecek, Akçin Ovası, Tuzla Ovası, Akçin çayının bağlandığı Karamenderes tarafından sulanan Batak (Truva) Ovası ve tarımsal üretim zarar görecektir. Çanakkale domatesi ve Ezine peyniri olumsuz etkilenecektir.
Doğal tarım ve hayvancılığa ve çiftlik-ekoturizm faaliyetlere çok uygun olan ve Gargara Antik kentine çok yakın olan bu bölgede altın madenciliğine izin verilmesi, Bölgede çok ciddi gelir kayıplarına yol açacak, kırsal iyice boşalacaktır.
Projeye yönelik itirazımızın dikkate alınarak, Kısacık Altın Madeni Projesi için “ÇED Olumsuz” kararı verilmesini talep ederim.
Saygılarımızla.